Over ons

Benieuwd wie wij zijn? En hoe het JST tot stand is gekomen? Lees het hier!

Om de skatende jeugd in Noord Holland op een laagdrempelige kindvriendelijke manier te laten kennismaken in het skeeleren als wedstrijdsport, besloten de toenmalige hoofdtrainers van Medemblik (Will Valentijn) en Purmerend (Arent Huisman) om gezamenlijk een toernooi te gaan opstarten. Samen met Harry en Marga Ooijevaar, Ria Groen, en Sylvia Valentijn werden de plannen verder uitgewerkt tot een programma welke nog steeds de basis is van het jeugdtoernooi.

Het concept van 6 wedstrijden gereden op zondagmiddagen op banen in Noord Holland, waarbij de rijders minstens 3 maal aan de start zullen staan: beginnende met een tijdrit over 300m en vervolgens worden zij verdeeld over de series en vervolgens wordt iedere rijder qua zijn niveau ingedeeld in een finalegroep. De eerste 3 van elke finalegroep komen op het podium en mogen een prijsje van de prijsjestafel uitzoeken (speelgoed). Voor de deelnemers die het podium niet hebben gehaald is er soms ook een prijsje. Om de wachttijden tussen de wedstrijdonderdelen te beperken is gekozen voor de leeftijdsindeling in groepen van 3 jaar: 6, 7 en 8 jaar, 9, 10 en 11 jaar, 12, 13 en 14 jaar. Mede hierdoor kunnen grotere groepen worden verdeeld over de series en is er een betere niveau verdeling in de finales mogelijk. De eerste wedstrijden van het Jeugd Skate Toernooi werden verreden in 2004 op de skeelerbanen in Medemblik, Purmerend en op de wielerbaan in Hoorn.

Naarmate er meer skeelerbanen in Noord Holland kwamen, zoals Wervershoof, Warmenhuizen en Hensbroek, kwam de wielerbaan in Hoorn te vervallen en momenteel rijden we het toernooi op 5 skeelerbanen, waarvan 2 skeelerpistes.

Elk jaar rollen we weer een stukje vooruit. In de loop der jaren zijn enkele aanpassingen geweest in het toernooi. Op initiatief van Johan de Man worden sinds 2008 de 300 meter tijdrit resultaten verwerkt in een Tijdrit klassement (klassering per wedstrijddag) en een Progressie klassement (verbeteringen van het persoonlijk record van de rijder in de loop van het seizoen). Aansluitend aan de finalewedstrijd worden voor beide klassementen de klassementsbokalen uitgereikt.

Ook is op initiatief van Fred Meijer gedurende de jaren de technische ondersteuning verbeterd middels een digitale wedstrijdadministratie, elektronische tijdwaarneming en finishcamera.

– Wat gaan we doen bij slecht weer?

Wanneer er op zaterdag al zeer slecht weer voorspeld wordt voor de zondag, dan zullen wij de wedstrijd afgelasten. Dit maken wij kenbaar via een E-Mail, op twitter en op de Website. Bij af en toe een bui gaat het gewoon door.

– Mijn kind is 9 en nog niet zo goed maar moet rijden tegen kinderen van 11 en durft niet wat nu?

Alleen bij de series rijdt uw kind tegen de snellere rijders, maar het gaat om de eigen race.In de finales (A, B of C) zijn alle rijders ongeveer even sterk.

Contact